Limburgse wijnweek
12 sept 2020
van12 tot 19 september
Wijnrestaurant op het land Heugdenweg te Voerendaal. En daarbij worden ook rondleidingen verzorgd in wijngaarden van St. Martinus op de Langeberg.
City Wine Trail ;er wordt een mooi parcour in en rondom Maastricht uitgezet.
Weekend 19 en 20 september
Een vrijdagmiddagborrel met muziek en wijn proeven bij de Wienkontor aan het Bassin in Maastricht.
Open wijngaarden en wijngaardwandelingen
St. Martinus in Vijlen
Fromberg te Ubachsberg
Domein Holset te Holset
Wijngaard Kruisboom te Klimmen
Wijndomein Stokhem te Wijnandsrade
Wijngaard Riesenberg te Gronsveld
Hoeve Nekum te Maastricht
Apostelhoeve te Maastricht
Open wijngaarddagen
Landelijk zijn er de “open wijngaarddagen” op 19 en 20 september.
Horeca
De professionals kunnen bij "deLimburgsewijnboer" dagelijks de Limburgse wijnen inkopen.
Promotieposters
Er zijn promotieposters en leaflets beschikbaar bij de stichting Promotie Limburgse wijn.
Pers
Ook zal er een persbijeenkomst worden georganiseerd, zodat zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig zullen worden naar onze streekwijnen.
DRUIVEN
Eerst gaan de wijnboeren hun druiven oogsten. Handmatige pluk en koeling tijdens transport naar de wijnmakerij zijn methodes om het risico van oxidatie te beperken. Hierna worden de druiven bij het binnenkomen van alle onzuiverheden zoals rotte druiven, takjes en bladeren ontdaan en ontsteeld. Soms kiest een wijnmaker ervoor om de druiven niet te ontstelen als de steeltjes perfect gerijpt zijn. De steeltjes kunnen de wijn van extra kwaliteit en smaak voorzien.
BODEMSAMENSTELLING
De bodemsamenstelling heeft een grote invloed op de smaak van de wijn. Dit wordt veroorzaakt door factoren als waterbergend vermogen, luchtigheid, opwarmbaarheid en gehalte aan mineralen. Löss en de onderliggende mergel kunnen veel vocht vasthouden, waardoor er niet vlug een overschot aan water is, maar evenmin veel kans op droogtestress. Door de luchtige structuur is de gasuitwisseling rond de wortels optimaal, en de bodem warmt veel sneller op dan klei. Löss is rijk aan mineralen, de mergelondergrond bevat uiteraard veel kalk en magnesium en bij glauconiet voorkomen ook veel ijzer en kalium.
LOSS EN KALK
De combinatie löss/kalk scoort duidelijk het hoogst op fruitigheid. Bekend is ook dat kalk bijdraagt aan het behoud van zuren en vaak een lichte koolzuur tinteling aan de wijnen geeft. Hoewel vrij noordelijk gelegen, kent het Mergelland dankzij geografie en bodem voldoende warmte om de druiven goed te laten rijpen. Het relatief koele klimaat is eerder gunstig, de Mergellandse druiven kunnen hun volledige fysiologische rijpheid bereiken zonder dat een te hoog oplopend suikergehalte tot voortijdige pluk noopt. Excessieve alcoholgehaltes, een toenemend probleem in zuidelijke wijnstreken, treden niet op. De lange rijpingsperiode (van “veraison” tot oogst) biedt de druif voldoende tijd om aroma, mineralen en extract te verzamelen.
KWALITEIT
Wijnen uit Mergelland worden gekenmerkt door een typische combinatie van fruitigheid, frisse elegantie en mineraliteit. het voor Nederland unieke samenspel van rassenkeuze, bodem, geografie en klimaat. De bijzondere kwaliteit van Mergellandse wijn wordt nationaal en internationaal erkend